Subscribe

RSS Feed (xml)Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, February 26, 2009

Permulaan dari semua maksiat dan kelalaian serta syahwat itu kerana ingin memuaskan nafsu.
Sedangkan asas dari segala ketaatan, kesedaran dan kesopanan akhlak budi, ialah kerana ada pengekangan terhadap hawa nafsu. Dan sekiranya engkau berkawan seorang bodoh yang tidak menurut hawa nafsunya, lebih baik daripada berkawan seorang alim yang selalu menurut nafsunya.Maka ilmu apakah yang dapat digelarkan bagi seorang alim yang selalu menurut hawa nafsunya, sebaliknya kebodohan apakah yang dapat disebutkan bagi seorang yang sudah dapat mengekang hawa nafsunya.


-Ibnu Athaillah As-Sakandari.Ukhuwah dan sebiji epal..

Bismillahirrahmanirrahim..Ukhuwah itu indah. Sebenarnya tiada analogi yang dapat menggambarkan keindahan ukhuwah itu. Ukhuwah kerana Allah taala. Tiada apa yang lebih menarik di hati bila bertemu, berpisah,merasa kasih dan sayang hanya keranaNya.Entry ni khas untuk En.Khaza yang mempertikaikan kenapa saya gunakan epal sebagai analogi ukhuwah. Memang sengaja saya gunakan buah epal sebagai analogi. Buah epal bagi saya punya bau yang wangi, bentuk dan warnanya menarik, tapi sebenarnya kemanisan itu lah yang saya ambil menjadi inti pati bagi mentakrifkan definisi ukhuwah itu. Ukhuwah itu kan sebuah rasa. Terpulang pada kita untuk memilih pentakrifan ukhuwah itu bagaimana.Jangan biarkan buah epal itu sampai menguning, dan lagi jika ingin beri buah epal itu tahan lama rendam dengan air garam, tapi yang pasti rasanya akan berubah, tak sama dengan yang asli. Jika ukhuwah itu analoginya epal, maka epal itu harus dimakan ketika masih segar baru kita boleh merasa kemanisan dan kelazatannya. Dan lagi epal itu bukanlah sebarangan epal, pastinya epal yang berkualiti..

Yang pastinya, apa pun analogi yang saya atau sahabat-sahabat berikan terhadap ukhuwah itu pasti akan ada akhirnya.Ya, pengakhiran buah epal itu adalah untuk dimakan atau dibiarkan busuk dan akhirnya dibuang. Begitu pun ukhuwah, pengakhirannya adalah sebuah perpisahan sama ada dengan kematian atau sebab-sebab yang lain, tapi yang pasti, yang akan tinggal itu adalah rasanya. Rasanya yang manis pasti akan menjadi kenangan dan simpanan dalam hati kita.

Saya hanya menulis dari hati, sahabat-sahabat yang akan menilai dengan hati..