Subscribe

RSS Feed (xml)Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, February 28, 2010

Cinta dia pada memberi~

i'm walking in my memories with you
the tears fill even the deepest area of my heart
what should i do?
even in my dreams, i miss you

Cinta itu adalah memberi. Begitu yang saya pelajari dari dia. Dia tak pernah jemu memberi, sehingga akhir hayatnya dia masih memberi. Kerana cinta itu, dia tidak mengharapkan balasan dari anak-anaknya, walaupun hatinya sering dilukai. Pada wajahnya, saya melihat satu jiwa yang lembut. Pada dirinya juga, saya pelajari kemurahan hati. Dan kemurahan hati itu adalah pada akhlaknya yang tinggi. Pada sesiapa yang datang, tiada hampa mereka pada bantuannya, hatta pada si penipu, dia masih bersikap bermurah hati. Alangkah.. dan dia berkata, bahawa tidak rugi berbuat baik pada siapa pun, kerana Allah akan membalasnya.

Cinta itu adalah memberi. Sama seperti dia. Saat hati merasa letih untuk memberi, terlintas pada memori cinta dia. Dan hati kembali menjadi lembut. dan cinta dia walaupun tak sama dengan Cinta DIA, tetapi masih ada persamaan, iaitu memberi. Pada ketika kita alpa sekalipun DIA masih memberi, DIA memberi ketika kita derhaka, apakah DIA akan meninggalkan kita tatkala kita beriman.

Ya, cinta itu adalah memberi. Perit tatkala asyik kita sahaja yang memberi, tetapi balasannya tiada. Ah, persetankan semuanya, kerana bahagia memberi itu lebih indah, lebih indah dari menerima.

Saya teringat cinta dia lagi. cinta yang dahulu saya pandang sepi, saya pandang sebagai tanggung jawabnya, namun tika dia tiada, saya mulai mengerti bahawa itu adalah cinta, dan saat saya sudah menyedarinya saya kehilangan cintanya. Saya rindu pada saat dia merindukan saya, saya rindu pada saat dia membahagiakan saya. Pada titis air matanya yang mudah mengalir kerana kerenah saya. Pada hatinya yang sering memendam rasa kerana saya. Pada doanya saban hari untuk saya. Dan hari ini, dia tinggalkan saya dalam sayup kenangannya...memberilah...

memberilah walaupun dirimu disakiti..kerana memberi itu mengajar hati erti keikhlasan.Dan saya berharap saya mewarisi cintanya. Cintanya pada memberi..
Ya, Allah, izinkanlah saya untuk memberi sehingga akhir hayat saya sama seperti dia..