Subscribe

RSS Feed (xml)Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, October 2, 2009

Diserang sakit gigi : >
Saya diserang sakit gigi. Dihujung geraham kanan tumbuh satu gigi comel yang telah memakan ruang pipi. Gusi menjadi bengkak. Kata kawan-kawan, itu geraham bongsu. Geraham bongsu?, saya fikirkan tahun lepas gigi yang tumbuh itu geraham bongsu. Tambah mereka lagi, gigi geraham bongsu tidak tumbuh secara serentak. Dalam hati, saya tersenyum geli hati kerana kejahilan diri. Sambil mengutuk diri sendiri, "tu la, take for granted lagi" .


Kesakitan yang menyelubungi sebahagian pipi dan kepala yang hampir menjerumuskan kearah demam menyebabkan saya melumatkan kemalasan dan meringankan diri untuk pergi jua ke Pusat Kesihatan UKM. Akhirnya Dr mengisahkan bahawa gusi saya membengkak dan tak lama lagi gigi ini bakal dibedah. Semasa membuat appointment di bahagian kaunter hadapan, saya dengan tak malunya pun terus bertanya "err..cabut gigi sakit tak?"...


Pulang dari PK, sebaik sahaja kaki menjejak bilik, saya mendapat panggilan telefon dari makcik di Kuala Selangor..lama mendengar dia bercerita, akhirnya dipenghujung bualan saya menyuarakan masalah yang dialami "err...makcik tahu tak penawar sakit gigi..?"


Sebagai keputusannya dia meminta saya membuka kitab fadhail amal bab fadhilat Quran..


Hazrat Abdul Malik bin ‘Umair rah. meriwayatkan secara mursal bahawa Rasulallah (s.a.w) bersabda, “Dalam surah al-Fatihah terdapat penawar untuk segala penyakit.” (Hadis riwayat Darimi dan Baihaqi)


Rasulallah (saw) pernah bersabda melalui satu hadis lagi, bahawa “Demi Zat yang nyawaku dalam genggamanNya, satu surah yang seumpama ini tidak pernah diturunkan sama ada dalam Taurat, Injil, Zabur atau bahagian yang lain dalam al-Quran.”


Membaca surah al-Fatihah dengan penuh keyakinan akan dapat menyembuhkan segala penyakit rohani atau jasmani, penyakit zahir atau penyakit batin.


Membacanya sebanyak tujuh kali dan menghembuskannya keatas pesakit adalah juga merupakan cara pengubatan bagi sakit gigi, pening kepala dan sakit perut.

(Sila semak: Fadhilat Quran 82-85)


P/S: Segalanya Allah yang sembuhkan, yang lain hanya asbab..Alhamdulillah...gigi pun dah kurang meragam..


Buku-buku menjawab tuduhan ke atas Jamaah Tabligh..


Judul asli : Nadzrah Ilmiyah fi Ahlit Tabligh wad Da’wah
Pengarang : Syeikh Ayman Abu Syadi
Penerbit : Maktabah Al-Majallad Al-Araby Cairo
Jumlah siri : 5 buku
Jumlah hal : seri I (128 h) seri II (128 h) seri III (270 h) seri IV (285 h) seri V (319 h)Untuk lebih lanjut, sila semak sumber: http://takaza.comluv.com/.