Subscribe

RSS Feed (xml)Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, February 10, 2010

Aura Seni~Saya pulang dengan hati gembira dan penuh teruja setelah dikelilingi oleh aura penulis-penulis hebat tanah air,Dr.Mawar Shafie, Damya Hanna, cikgu Shamsiah dan pelajar sastera serta penulis muda lain dalam Bengkel penulisan bersama Aminah Mokhtar atau lebih senang dengan panggilan manja kakmin hari ini. Kali pertama saya menjejakkan kaki di situ saya terasa amat kerdil memandangkan diri ini tiada langsung ilmu mahupun karya agung yang pernah tersiar.

Akar cinta, Episod cinta ramadhan, Gerhana Manusia, Dia bukan anak mangsa perang, Tiang seri rumah tuan, Sayalah Walinog seri, Seteguh fikrah Salehah,ku usir lara ini, semoga cepat sembuh adalah antara karya-karya kakmin. Kisah Kakmin, dari seawal usia 9 thn tlh bercita-cita untuk menjadi seorang penulis sehinggalah pengalamannya menjadi jururawat yang banyak menginspirasikan dirinya untuk menulis mengujakan saya. Sebagai seorang juru rawat, pengalamannya banyak diterjemahkan melalui penulisannya. Dia mula mengulas satu persatu karyanya yang terhasil dari pengalaman, dan mulut saya mula melopong (sebenarnya tertutup, hanya retorik) ekpresi dari rasa terkesima dan teruja. Apa yang mengkagumkan walaupun hanya dari mendengar gosip dia boleh menghasilkan sebuah kisah, Dia bukan anak mangsa perang.

teori kakmin amat mudah, menulis dengan hati dan jiwa. Dia mengharapkan karya-karyanya dapat dibaca dengan rasa, dan semoga jiwa dan rasa akan menjadikan karya-karyanya bernyawa. Kata Kakmin lagi, dengan kesibukannya sebagai seorang juru rawat dan menguruskan anak-anak, dia menulis dengan rasa cinta, kerana orang yang sedang mabuk cinta akan merasa bahagia dengan apa yang dilakukannya seterusnya melahirkan rasa tanggung jawab.

Akhirnya saya memohon sedikit nasihat daripadanya bagaimana untuk memasuki bidang sastera ini dengan lebih aktif. Dia menasihati saya untuk meletakkan matlamat dalam bidang ini dan yakin pada diri sendiri. Nasihatnya lagi, untuk menulis juga kita perlu berdoa kepada Allah taala supaya diberikan ilham.

Dari seorang yang hanya menulis blog, saya berharap dapat pergi lebih jauh dan mungkin satu hari nanti saya berharap dapat melakar nama dalam bidang ini sebaris dengan nama penulis-penulis tanah air yang hebat ...

Aminnn..

Dan tiba-tiba saya teringat pada nasihat Dr.Mawar yang pernah mengajar saya subjek pilihan bebas, Penulisan Kreatif, bahawa blog merupakan satu medium untuk mula menulis. Terima kasih Dr.Mawar, dan terima kasih kepada blog saya manisnyaapple, inspirasi dari karya Faisal Tehrani Kerana Manisnya Epal. Dan terima kasih juga kepada arwah ayah yang mana saya sebenarnya mewarisi bakat menulis daripadanya. Dan terima kasih juga kepada semua kerana menyokong saya...

Saya ingin menulis dan terus menulis...
dan saya ingin pecahkan dinding yang mengelilingi saya..

Hopefully....
-Khadijah Abd Latip @ Tulip Putih-

0 comments: