Subscribe

RSS Feed (xml)Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, June 27, 2010

Selamat Hari Ayah, ayah~


Kenangan itu, umpama kesan tapak kaki diatas timbunan salji. Satu persatu kesan tapak kaki itu cuba saya jejaki, tetapi dia semakin jauh dan jauh dan akhirnya menjadi bayang-bayang. Dan salji itu, lama kelamaan semakin mencair dan perlahan-lahan kesan tapak kaki itu juga menghilang. Hilang seperti hilangnya dirinya. Saya cuba menahan, kalau boleh saya ingin lindungi ia dari terikan matahari. Hanya itu yang saya punya. Sebuah kenangan yang dihadiahkan dia selama 23 tahun saya bernafas. Pada jelingan matanya, dia mengajar saya menjadi seorang manusia, dan pada senyumannya, dia mengajar saya untuk menjadi seorang hamba Allah yang bertaqwa. Pada pejaman matanya yang terakhir kali, dia mengajar saya, bahawa kematian adalah sebuah destinasi yang pasti.

Kenangan itu, saya tidak pasti sampai bila saya dapat menahannya. Saya berharap, suatu hari nanti, saya dapat memperkenalkan pusara dia pada bakal hero dan heroin saya, dan mulai berkata, "dialah wira ummi, seorang lelaki yang sangat baik dengan ummi, sangat lembut dengan perempuan-perempuannya, seorang yang pendiam, penyayang dan tabah. Dan dia, adalah seorang ayah yang sangat mudah mengalirkan air mata untuk anak-anaknya".


Selamat Hari Ayah, ayah.


3 comments:

Mama Na said...

teringatkan bapak..sesungguhnya aku amat merindui segala2nya..
AL-Fatiha buat arwah MUSA HASSAN pulang kerahmatullah pada 03.07.06.

Anonymous said...

hi.. just dropping by here... have a nice day! http://kantahanan.blogspot.com/

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA